Tolo Moya

Avui, 8 de novembre, es tria president als Estats Units. Encara que aquest país ens cau lluny hem d’estar pendents de tot el que passa a l’altre costat món ja que ens pot afectar directament. Si Estats Units va a la guerra probablement ens esquitxi a nosaltres i si Estats Units entra en crisi més del mateix.

Per aquest motiu aquest és un dia important en l’agenda
política i per això mateix és important entendre com trien president els
americans.

Qui pot votar?

Poden votar tots els nord-americans majors de 18 anys que s’hagin registrat com a votants. Si un ciutadà nord-americà no s’ha inscrit per votar (tenen fins a 15 dies abans de les eleccions) llavors no tindrà dret a exercir el vot. Per aquest motiu és tan important fer campanya amb suficient temps perquè els ciutadans es registrin. Aquí els deixo un exemple de vídeo electoral per animar als votants a registrar-se.

 

Com és el sistema de vot?

En la papereta de vot els votants no trien a Clinton o a Trump sinó que trien als “electors” (els podem definir com representants dels partits) que després emetran els “vots electorals” a favor del seu candidat presidencial.

Cada estat té un nombre de “electors” depenent de la seva població. A més població, més electors. Els estats amb més electors són Califòrnia (55), Texas (38), Nova York (29) i Florida (29). En total existeixen 538 “electors”. Qui aconsegueix 270 electors guanya les eleccions.

És important saber que en cada estat els“electors” voten al seu candidat presidencial i el candidat que obté més vots en cada estat es porta tots els vots de l’estat. Per exemple, l’estat de Califòrnia té 55 vots electorals, si Clinton obtingués 28 vots electorals i Trump obtingués 27 llavors la candidata demòcrata es portaria els 55 vots electorals.

mapa-electoral.png

Quins tipus d’estats hi ha?

– Estats “segurs”: Són aquells estats que elecció després d’elecció solen donar la victòria al mateix partit.

– Estats “indecisos”: També coneguts com purple states, swing states. Són els estats imprescindibles que poden decantar la balança a favor d’un o un altre candidat. En aquests estats és on es juguen les eleccions americanes. Aquest any els swing states per ordre d’importància són Florida (29), Ohio (18), Geòrgia (16), Carolina del nord (15) o Wisconsin (10).

La importància d’aquests estats és tal que, per exemple, l’equip de Trump ha decidit canviar els seus plans i passar els últims set dies en campanya recorrent Florida.
Ja sabem com es tria al president dels Estats Units. A primeres hores de demà, sabrem qui és el triat i ho viurem en primera persona des de Washington així que si voleu saber com es viu aquest dia em podeu seguir a través d’@tolomoya a twitter o instagram.

 

Tolo Moya és Cap del Departament de Comunicació i Màrketing de Blanquerna – Universitat Ramon Llull