Pere Mascaró Pons
Segurament haureu tingut la impressió aquest estiu que hi ha hagut molts de turistes. No només molts, sinó que de vegades massa: pàrquings plens a vessar, platges abarrotades, bussos plens de turistes, avions per amunt i per avall, etc. Ha estat un estiu intens a Menorca, i s’ha fet notar. Segurament qui ho ha notat més són tots aquells que viuen per i del turisme. Aquest estiu, a platges com Son Bou, Cala Galdana, Macarella, Macarelleta, Cala Mitjana o Cala’n Turqueta trobar un lloc era molt difícil.
Per fer-vos una idea: aquest juliol a Menorca han vingut 336.015 turistes, l’agost 342.201 i el setembre 209.432. Si es comparen aquestes dades amb les dades de l’any passat, al juliol han vingut un 23’6% més de turistes, a l’agost un 10’2% i al setembre un 19’1%. Inclús és més sorprenent si es fa una comparació amb les altres illes: al juliol a Mallorca el turisme ha crescut un 9’5% respecte l’any passat, i a les Pitiüses un 8’6%. Les dades són impactants.
Aquest juliol a Menorca han vingut 336.015 turistes, l’agost 342.201 i el setembre 209.432. Si es comparen aquestes dades amb les dades de l’any passat, al juliol han vingut un 23’6% més de turistes, a l’agost un 10’2% i al setembre un 19’1%
Aquest estiu, fent el recorregut del Camí de Cavalls, vaig trobar dos geòlegs mallorquins que em varen dir que el Camí era el més erosionat de les Illes Balears. Aquest camí sofreix molta erosió quan s’organitzen certs esdeveniments esportius. El Camí, segons els geòlegs, està mal dissenyat, ja que no està ideat per aquest tipus d’esdeveniments. La erosió que una persona produeix corrent no és la mateixa erosió que es produeix caminant, anant en bicicleta o en cavall. Altrament, algunes platges, com Macarella, han estat plenes dia sí, dia també. Per això, en algunes parts de la platja es feien visibles aquest estiu acumulacions de deixalles.
Per aquestes raons, per Menorca seria molt més adient un turisme més tranquil i relaxat, respectuós amb el paisatge, la natura, les platges, els camins i els pobles. Menorca és petita i vulnerable, i el turisme excessiu i de gran impacte la poden deteriorar. En la majoria d’hotels de Menorca, sobretot en zones urbanitzades, els turistes cerquen i troben un turisme de sol i platja. Aquest tipus de turisme no promou el respecte cap a la natura, les tradicions o el paisatge (teniu en compte Benidorm). En canvi, els hotels rurals i els agroturismes de Menorca promouen un tipus de turisme més tranquil i relaxat, on les tradicions, gastronomia, cultura i història prenen una part més important.
Els hotels rurals i els agroturismes de Menorca promouen un tipus de turisme més tranquil i relaxat, on les tradicions, gastronomia, cultura i història prenen una part més important.
Cala Galdana o Son Bou, sense hotels, eren uns llocs esplèndids, plens de vida animal amb un gran paisatge. Era una altra Menorca. Per aquesta raó, és de gran importància promocionar un turisme que respecti les tradicions, la cultura, la gent i l’essència de l’illa. Durant l’estiu, el nombre de turistes supera de vegades el nombre de residents de Menorca. És necessari, doncs, que les persones que arriben de fora vegin Menorca com un paradís natural, en el qual és imprescindible mantenir-lo com és, i no modificar-lo més. Necessitem el turisme de la mateixa manera que necessitem la producció al camp, o la industria sabatera o formatgera, però necessitem un turisme que s’adapti a l’essència de Menorca, no un turisme que farà de l’illa un lloc que ja no reconeixerem més.
Pere Mascaró Pons és graduat en Llengües Aplicades per la Universitat Pompeu Fabra. Actualment s’està especialitzant en l’àmbit de Marketing Online a Itàlia.
Estic molt d’acord amb tot el que dius, com a turista més o menys habitual d’aquesta magnífica illa. Òbviament el meu punt de vista és totalment subjectiu i aliè, ja que no conec gaire la història ni fins a quin punt és greu el tipus de turista que hi va. Tot i així, intentaré participar en un debat que em sembla molt interessant.
Les dades que dones són sorprenents, tenint en compte el nombre de residents de Menorca i la superfície d’aquesta. Per una banda, m’alegra que cada cop hi hagi més gent que s’animi a visitar Menorca i fer-la conèixer, ja que considero que el turisme és vital pel manteniment de tot allò que la fa especial, en ser (m’imagino) la principal font de beneficis. Per una altra banda, quan el turista no respecta ni preserva allò que visita és quan tens sentiments contradictoris, ja que aquesta gent està col·laborant amb la seva visita (pagant un allotjament, hosteleria, etc.) però alhora l’està fent malbé. Això no surt a compte, i s’hauria de fer alguna cosa per evitar-ho. Probablement una campanya publicitària intentant conscienciar al turista, podria fer el fet… Però això no se sap mai ja que la gent tendeix a ignorar allò que se li diu.
De totes maneres, espero que les coses bones que aporta el turisme a Menorca eclipsi les dolentes i no haguem de lamentar que una cosa bona, com és el reconeixement i la participació a l’illa, esdevingui en una de dolenta per culpa d’un mal tracte per part dels visitants.
M’agraden molt les reflexions que fas al teu blog, Pere, intentaré anar participant més!
M'agradaM'agrada
Mas de acuerdo no puedo estar. Se puede difrutar de la isla sin necesidad de explotar y de hacer desaparecer la naturaleza que nuestra isla nos da, e intentar por medios como tu Pere de que el tirimso
Que entre a la isla no aga un mal uso ni destroce la isla como se a estado aciendo en muchas ocasiones. E podido llegar a ver como turistas se llevaban botellas de cristal enteras de arena de las playa distintas, imaguinaros si cada turista hiziera eso, playas enteras y dinas desaparecerian con el paso de los años. Luchemos por una menorca limpia y tan natural como años atras
M'agradaM'agrada