Pere Mascaró Pons

Segurament haureu tingut la impressió aquest estiu que hi ha hagut molts de turistes. No només molts, sinó que de vegades massa: pàrquings plens a vessar, platges abarrotades, bussos plens de turistes, avions per amunt i per avall, etc. Ha estat un estiu intens a Menorca, i s’ha fet notar. Segurament qui ho ha notat més són tots aquells que viuen per i del turisme. Aquest estiu, a platges com Son Bou, Cala Galdana, Macarella, Macarelleta, Cala Mitjana o Cala’n Turqueta trobar un lloc era molt difícil.

Per fer-vos una idea: aquest juliol a Menorca han vingut 336.015 turistes, l’agost 342.201 i el setembre 209.432. Si es comparen aquestes dades amb les dades de l’any passat, al juliol han vingut un 23’6% més de turistes, a l’agost un 10’2% i al setembre un 19’1%. Inclús és més sorprenent si es fa una comparació amb les altres illes: al juliol a Mallorca el turisme ha crescut un 9’5% respecte l’any passat, i a les Pitiüses un 8’6%. Les dades són impactants.

Aquest juliol a Menorca han vingut 336.015 turistes, l’agost 342.201 i el setembre 209.432. Si es comparen aquestes dades amb les dades de l’any passat, al juliol han vingut un 23’6% més de turistes, a l’agost un 10’2% i al setembre un 19’1%

Aquest estiu, fent el recorregut del Camí de Cavalls, vaig trobar dos geòlegs mallorquins que em varen dir que el Camí era el més erosionat de les Illes Balears. Aquest camí sofreix molta erosió quan s’organitzen certs esdeveniments esportius. El Camí, segons els geòlegs, està mal dissenyat, ja que no està ideat per aquest tipus d’esdeveniments. La erosió que una persona produeix corrent no és la mateixa erosió que es produeix caminant, anant en bicicleta o en cavall. Altrament, algunes platges, com Macarella, han estat plenes dia sí, dia també. Per això, en algunes parts de la platja es feien visibles aquest estiu acumulacions de deixalles.

Per aquestes raons, per Menorca seria molt més adient un turisme més tranquil i relaxat, respectuós amb el paisatge, la natura, les platges, els camins i els pobles. Menorca és petita i vulnerable, i el turisme excessiu i de gran impacte la poden deteriorar. En la majoria d’hotels de Menorca, sobretot en zones urbanitzades, els turistes cerquen i troben un turisme de sol i platja. Aquest tipus de turisme no promou el respecte cap a la natura, les tradicions o el paisatge (teniu en compte Benidorm). En canvi, els hotels rurals i els agroturismes de Menorca promouen un tipus de turisme més tranquil i relaxat, on les tradicions, gastronomia, cultura i història prenen una part més important.

Els hotels rurals i els agroturismes de Menorca promouen un tipus de turisme més tranquil i relaxat, on les tradicions, gastronomia, cultura i història prenen una part més important.

Cala Galdana o Son Bou, sense hotels, eren uns llocs esplèndids, plens de vida animal amb un gran paisatge. Era una altra Menorca. Per aquesta raó, és de gran importància promocionar un turisme que respecti les tradicions, la cultura, la gent i l’essència de l’illa. Durant l’estiu, el nombre de turistes supera de vegades el nombre de residents de Menorca. És necessari, doncs, que les persones que arriben de fora vegin Menorca com un paradís natural, en el qual és imprescindible mantenir-lo com és, i no modificar-lo més. Necessitem el turisme de la mateixa manera que necessitem la producció al camp, o la industria sabatera o formatgera, però necessitem un turisme que s’adapti a l’essència de Menorca, no un turisme que farà de l’illa un lloc que ja no reconeixerem més.

 

Pere Mascaró Pons és graduat en Llengües Aplicades per la Universitat Pompeu Fabra. Actualment s’està especialitzant en l’àmbit de Marketing Online a Itàlia.