Joia Enrich Benejam

Des de fa gairebé vint anys, el 25 de novembre, dia Internacional de l’eliminació en contra de la violència de la dona, molts carrers es converteixen en els protagonistes indispensables per acollir una lluita que esdevé incessant per intentar minimitzar la xifra de morts per aquesta causa.

1.463 dones han resultat assassinades, fruit de la violència masclista en mans de les seves parelles de l’any 1996 fins aleshores. 1.463, entre les quals també hi destaquen menors d’edat. A més, i com a conseqüència directa, aquest fenomen ha deixat orfe a més de vint-i-quatre fillets al país. El número de denuncies es podria veure incrementat de forma considerable si totes aquelles dones que són maltractades ho notifiquessin sense cap temor i inseguretat. És d’aquesta manera que ho reflecteixen les estadístiques oficials: es detecten 53.000 casos de dones maltractades on la majoria d’elles no traslladen el seu problema a les autoritats.

Es detecten 53.000 casos de dones maltractades on la majoria d’elles no traslladen el seu problema a les autoritats.

Tot i així, el major número de víctimes mortals el trobem a l’any 2008, amb un total de 76, seguit del 2010 i 2004, on es van registrar 73 i 74 dones mortes, respectivament. Durant el 2016 s’estan investigant vuit casos a diverses localitats d’Espanya com Porto Do Son (A Coruña), Lugo i Madrid, entre d’altres. Durant el que va d’any, el servei telefònic 060 ha rebut un total de 66.000 telefonades, una xifra rècord segons Atenpro, el Servei Telefònic d’Atenció i Protecció de víctimes de violència de gènere. La cara més fosca de la violència masclista, però, es troba en la transsexualitat. Aquestes dones també es veuen afectades pel tracte que reben dels homes, provinents “d’una societat altament patriarcal”, una definició que es troba arrelada dins d’aquest àmbit.

És per això que aquest debat s’ha anat instal·lant progressivament, però cobrant força, com una de les problemàtiques a tractar en les polítiques de cada partit polític del país, considerant-lo, fins i tot, una qüestió d’Estat.

A Menorca[a]Debat es plantejarà aquesta temàtica el proper dijous 1 de desembre mitjançant dos articles d’opinió amb diversos punts de vista. Per una banda i en primer lloc, intervindrà Santi Mascaró Cardona, emprenedor, Graduat en Administració i Direcció d’Empreses per la Universitat de les Illes Balears i actualment estudiant del Grau de Turisme a la mateixa universitat. Per altra banda, es destaca la figura de Roser Juaneda Arriaran, estudiant de Llengües i literatures angleses a la Universitat de Barcelona. A més, és membre de l’Assemblea de dones de les Corts – Cortsenques Dissidents. Serà a partir del 2 de desembre quan el debat obrirà les seves portes al públic perquè deixin impregnada la opinió que tenen sobre aquesta temàtica.

 

Joia Enrich i Benejam és graduada en Periodisme per la Universitat Complutense de Madrid.