Gori Jaume

Les Illes Balears viuen un mal moment. El govern autonòmic, encapçalat per Francina Armengol i en el que hi estan inclosos MÉS per Mallorca i MÉS per Menorca amb el suport extern de Podem, és un absolut desastre. Parafrasejant a la portaveu del Partit Popular, Marga Prohens, tenim un govern que presideix però que no governa. Armengol està segrestada pels seus socis de govern i no decideix res, és més, en diu estar satisfeta tot i els continus xantatges de Podem a l’hora de decidir les polítiques del govern o a l’hora d’aprovar els pressuposts autonòmics.

Fa vergonya veure els escàndols en els quals ens té acostumat aquest govern. En primer lloc, Podem ha demostrat que la seva manera de dirigir el partit (tant a nivell nacional com a nivell Balear) és a base d’imposicions i de fer callar les veus crítiques. Alberto Jarabo s’ha encarregat d’expulsar del partit a la presidenta del Parlament, Xelo Huertas, i a les diputades que no seguien la línia “oficialista”. Tot això, amb un espectacle ridícul en què han convertit el parlament balear en el centre de les notícies a nivell nacional pels continus actes d’ambdós bàndols afectats en aquesta “guerra civil” interna. A més, la “nova política” ja està infectada de suposats casos de corrupció com els que afecten la presidenta del parlament i a les díscoles.

A l’espectacle del partit morat, hi podem sumar la inacció de MÉS. Els econacionalistes, que varen ser uns dels grans flagells del govern de Bauzá, es dediquen a contemplar els problemes com si estiguessin a l’oposició. És a dir, critiquen el que veuen però sense fer res. El gran exemple el tenim amb el tema del Turisme on el vicepresident i conseller de Turisme, Biel Barceló, es queixa de la massificació de turistes que entren a les illes però no hi posa remei. Tampoc es lliura d’assistir a l’espectacle el PSIB, on la consigna és ser un partit anticorrupció però quan no els hi afecta a ells. Investigar les autopistes d’Eivissa o demanar compareixences a Jaume Mates és habitual però s’amaguen si les explicacions les ha de donar Francina Armengol en relació a la compra d’un palauet valorat en 3.9 milions d’euros o amb la suposada adjudicació de contractes públics a la seva parella. En el pacte es veu que l’important són les cadires i no les polítiques ni la regeneració.

Tot això, em reafirma en la idea de que no ens podem permetre que el pacte segueixi governant a les Illes Balears amb una ineptitud grossa a l’hora de gestionar i que no té un objectiu clar ni un programa de govern ambiciós per ses nostres illes.

L’oposició, però, no té en aquests moments cap projecte que suposi una alternativa al pacte. L’únic candidat, de moment, a presidir el Partit Popular, José Ramón Bauzá, ja s’ha botat la primera consigna del partit, on volien aparcar el lideratge a nivell regional fins que no hagués passat el congrés nacional de mitjans de febrer. L’inesperat anunci de l’expresident balear no ha agradat gaire ni dins el partit (Martínez Maíllo, vicesecretari d’organització del PP, ja va demanar explicacions al president Miquel Vidal per l’anunci de Bauzá) ni dins la societat balear (els suposats suports a aquesta candidatura s’han anat desinflant). Bauzá va suposar una ruptura amb el que havia estat el PP tota la vida a Balears, deixant d’identificar-se amb “lo nostro” per obrir debats que no estaven damunt la taula, com el tema de la llegua, i que varen conduir als populars als pitjors resultats de la seva història.

Bauzá va suposar una ruptura amb el que havia estat el PP tota la vida a Balears, deixant d’identificar-se amb “lo nostro” per obrir debats que no estaven damunt la taula, com el tema de la llegua, i que varen conduir als populars als pitjors resultats de la seva història.

El Partit Popular, si vol tornar a governar, ha de construir un projecte que identifiqui a Balears. Treballant mà a mà amb els consells insulars de cada illa, donant importància als pobles i a les seves festes pròpies, defensar el que és propi de la nostra comunitat i, sobretot, tornar a unir a una, cada vegada més dividida, Balears.

Les Illes Balears han de començar a preparar el futur. Un futur nostre, amb els nostres, i cap als nostres. Un futur encapçalat per un Partit Popular fort i unit amb un projecte que sigui adequat per resoldre els problemes de ses nostres illes. Un projecte impulsat pel centre-dreta amb la idea de baixar l’atur, fer créixer l’economia i les inversions, i fer una aposta per la innovació. Un projecte on es defensin les identitats pròpies de la nostra terra, la nostra llengua i la nostra cultura. Aquest és el projecte que necessitem a Balears, sense amagar-se’n.

Un projecte impulsat pel centre-dreta amb la idea de baixar l’atur, fer créixer l’economia i les inversions, i fer una aposta per la innovació. Un projecte on es defensin les identitats pròpies de la nostra terra, la nostra llengua i la nostra cultura.

El Partit Popular triarà al proper congrés regional i mitjançant primàries (amb la formula un afiliat, un vot) el candidat i el projecte que vol per Balears. Es triarà aquell dia si aposta per un projecte ampli que pugui tornar a recuperar el Govern o tornar a les polítiques que el varen conduir al pitjor resultat del partit a les Illes Balears. Ara és quan es comença a preparar el proper govern de l’any 2019. El partit popular necessita un candidat alternatiu a Bauzá per obrir un procés de primàries i on la militància triï quin és es projecte que vol per les properes eleccions. Bauzá no va funcionar l’any 2015 i tinc poques esperances de que funcioni l’any 2019. Així i tot, els Populars ja duen avantatja al pacte, ja que aposten pel debat intern i donar la veu a la militància. Veurem quina serà l’aposta popular per les Illes Balears a l’any 2019.

Gori Jaume Bonnín és periodista especialitzat en política, actualment treballant a la Direcció General de Comunicació del Parlament Europeu. @Gorijaume