Pepe Mercadal

El passat dimarts arribaven males notícies des de Madrid. La Mesa del Congrés rebutjava la tramitació parlamentària d’un nou Règim Econòmic per a les Illes Balears (REB), que incloïa una tarifa màxima universal de 30€ pels vols entre les illes. Després d’haver estat aprovat per unanimitat al Parlament de les Illes Balears, el PP i Ciutadans a Madrid l’han tombat.

És a dir, PP i Ciutadans a Madrid han votat en contra del que havien votat PP i Ciutadans a Balears. Com pot ser? En aquest article vull analitzar el raonament que crec que pot haver-hi darrera l’estratègia del PP (balear i estatal) pel que fa aquest assumpte. Hem vist com la Presidenta Francina Armengol deia que “estava cansada de que li prenguin el pel”, Alberto Jarabo parlava de “traïció”, i Nel Martí demanava les dimissions de les menorquines Juana Francis Pons Vila i Águeda Reynés. No tenc cap dubte en que el PP s’ha carregat la possibilitat de que els illencs tinguem bitllets interilles a preus justos d’una vegada per totes. Per culpa de la negativa del PP (i Ciutadans, però a partir d’aquí els exclouré de l’anàlisi), haurem de seguir pagant 70€ o més per un vol d’anada i tornada Maó-Palma. Però tot i així, pens que el PP segueix una estratègia política digne d’estudi.

Per entendre-ho, ens hem de demanar: Què hagués passat si el Congrés hagués aprovat el REB? Entre processos legislatius, ajustaments pressupostaris i negociacions amb les aerolínies, posem que el REB no s’aplicaria fins d’aquí a un any (si un especialista o un parlamentari llegeix l’article, que em corregeixi als comentaris). És a dir, el 2018 seria el primer any en què els illencs podríem volar entre illes amb la tarifa màxima de 30€. Els beneficis serien enormes: una eivissenca malalta podria anar més fàcilment i més freqüentment a Palma, on hi ha un especialista de la seva malaltia; un autònom ciutadellenc pot viatjar a Mallorca per negociar un tracte amb un altre autònom manacorí; una família de Palma pot fugir un cap de setmana d’hivern a un hotel rural des Migjorn Gran, a Menorca. La qualitat de vida dels ciutadans balears augmentaria significativament i els problemes de la insularitat es reduirien. Quin és el problema, pel PP, que això passi durant l’any 2018? Que el 2019 hi ha eleccions.

La implementació de la tarifa màxima de 30€ asseguraria una victòria electoral dels partits del Pacte a les eleccions autonòmiques de 2019. Tot i que el REB va ser aprovat per tots els partits del Parlament Balear, incloent el PP, qui el va impulsar va ser el GOIB i qui s’enduria el mèrit serien, sobretot, PSIB i MÉS. El Pacte projectaria una imatge d’un govern capaç d’ajudar als ciutadans en el seu dia a dia, esdevenint un govern efectiu. Això seria tot el contrari del que el PP ha estat intentant projectar durant el que duim de legislatura, dient que, pel fet de ser una coalició, el Pacte és un govern inestable i ineficient. La implementació del REB seria una arma electoral pels partits del Pacte molt més poderosa que la retòrica “regionalista” de Biel Company, qui segurament serà el candidat del PP pel 2019. Això, el PP no ho pot permetre.

Què crec que ha fet el PP? El PP balear no pot votar en contra d’un REB que clarament beneficia als seus propis votants. La tarifa màxima de 30€ és una mesura massa visible, massa necessària, com per votar en contra d’un REB que la conté. Per tant, el PP balear es va veure obligat a votar a favor del que li va proposar el Govern. Qui no està obligat a votar a favor del REB és el PP estatal. Els votants del PP s’haurien replantejat el seu vot si el PP balear hagués votat contra el REB, però no si qui ho fa és el PP de Madrid, perquè el PP és molt hàbil en mesclar el seu partit amb el que és “l’Estat”. Rebutjant el REB al Congrés, el PP pot construir una retòrica que digui: estem d’acord amb una tarifa màxima de 30€ (i per tant del REB), però així com estan les coses ara a l’Estat (pressupostos prorrogats) i amb el Govern del Pacte (segons ells, inestable) ara mateix no és possible. Per això Marga Prohens justifica el vot del PP al Senat excusant-se en la situació dels pressupostos i dient que és qüestió de temps que un nou REB s’aprovi. Precisament temps és el que necessita el PP balear. Si els beneficis del nou REB es comencessin a notar abans de les eleccions del 2019, Company i el PP balear no tindrien cap opció de recuperar el Govern.

 

Pepe Mercadal és graduat en Relacions Internacionals i cursa un Màster en Estudis Europeus a la LSE. És president de Menorca [a] Debat.