Gori Jaume

 
El cap de setmana el partit de la jornada no es juga a un camp de futbol, ni tan sols a una pista de bàsquet, el partit de la jornada es juga a un restaurant: Es Molí des Comte. Allà el Partit Popular de les Illes Balears triarà el model de partit que vol per als pròxims anys, i no és ni molt menys una decisió menor.

El Partit Popular és des de sempre l’opció preferida pels ciutadans de les Illes, però amb matisos. Quan ho ha fet des de la centralitat, la moderació i el regionalisme, el PP ha aconseguit la majoria absoluta o s’ha quedat molt a prop d’aconseguir-la. De fet, aquesta era l’opció que encarnava José Ramón Bauzá l’any 2011, abans de la seva deriva cap al radicalisme, amb un resultat de 35 diputats. Una vegada al poder, l’expresident va deixar d’escoltar als batles, a la gent del partit de tota la vida i el que és pitjor, a la societat. Això va conduir al PP als pitjors resultats de la seva història (20 diputats) i la dimissió de l’ara aspirant a tornar a liderar el partit.

L’exconseller d’Agricultura del govern de Bauzá, Biel Company, és l’home que a dia d’avui representa aquesta corrent centrada i moderada que tants bons resultats l’hi han donat als populars al llarg del període democràtic. Bauzá, per la seva banda, vol tornar a comandar erigint-se com l’únic aval davant l’avanç del catalanisme i l’independentisme. Dues visions diferents que marcaran el rumb del partit en els propers anys. És important saber que seran els afiliats qui triaran quin partit volen, però el capità i la persona encarregada de fer-ho és també molt important. Un líder ha de ser valent, representatiu, estimat i amb decisió.

 

Biel Company representa la corrent centrada i moderada; Bauzá es presenta com únic aval davant del catalanisme i l’independentisme. Dues visions diferents que marcaran el rumb del partit en els propers anys.

 
Un any i mig després de la massacre electoral dels blaus, quan les aigües al PP tornaven a estar calmades, hem tornat a viure una campanya molt bruta, on insults, mentides, difamacions i coses del passat han sortit a llum i han estat una constant, sobretot per part de l’equip de Bauzá –comandats per Aina Aguiló, qui ha posat en perill la unitat del Partit Popular per aconseguir un caramull de vots-. Jo donc suport a Biel Company, i tenc molt bons amics que aposten per José Ramón Bauzá, i cap d’ells m’ha dit sentir-se còmode en aquest joc brut al que s’ha entrat. El que havia de ser un debat d’idees, s’ha convertit en un espectacle mediàtic on es deprecia a periodistes per contar cadires i revelar que no hi ha tanta gent com ells volien que es pensés. Això no és política, no és es meu partit, ni és el que volíem. Havíem de donar exemple de democràcia i ha sortit el pitjor de cada un d’ells per aconseguir la cadira.

 

Havíem de donar exemple de democràcia i ha sortit el pitjor de cada un d’ells per aconseguir la cadira.

 

Biel Company ha aguantat de valent els atacs d’Aguiló i companyia. No ha contestat i ha demostrat seny i “señorio”. El que més m’impressiona és que ha arriscat la seva pròpia imatge per defensar les segles del PP i no voler entrar a aquest joc brut. Això és el que jo esper d’un líder, no només del meu partit, sinó de qualsevol altra formació política amb aspiracions a governar. Aquesta campanya, si alguna cosa positiva ens deixa, és el saber estar de Company. El conec de fa temps, és una bona persona, propera i que estima sa nostra terra. Ara, a més, ha demostrat estar capacitat per aguantar el pitjor de la política i caure dret. Pels que tenim devoció per lo públic, és un mirall on reflectir-se.

 
Tot apunta a que els incidents ocorreguts a Alaró, on els pares d’uns al·lots muntaren una batalla campal amb una gran repercussió mediàtica, no serà res comparat amb el que es viurà al restaurant aquest cap de setmana. Jo esper que el guanyador del congrés sigui tota la família del Partit Popular i que quedin eradicades d’una vegada per totes aquestes intencions de destruir el partit que alguns, però sobretot algunes, tenen.

 

Gori Jaume Bonnín és periodista especialitzat en política, actualment treballant a la delegació espanyola del EPP. @Gorijaume